,

GertVinnie.dk

Koldingvej 98 - 6040 Egtved - Tlf: 75554948

kontakt@GertVinnie.dk - www.GertVinnie.dk

GertVinnie.dk Kropsterapi Wellness Koldingvej 98 6040 Egtved 5 km fra Kolding Storcenter

Piskesmæld

Piskesmæld

Et piskesmæld betyder for mange mennesker et afgørende vendepunkt i deres liv – deres livsbane ændrer simpelthen retning. De oplever – måske for allerførste gang – kroppen sætte sig i førersædet, mens intellektet og det rationelle hoved pludselig er forvist til det sekundære passagersæde.

Mange forskelligartede symptomer gør deres indtog – ofte tilsyneladende uden sammenhæng og mening, nogle symptomer kommer efter kort tid og andre efter uger eller måneder og den etablerede lægeverden synes heller ikke at kunne udskrive nøglen – hverken i form af piller eller behandling.

Listen af symptomer forekommer endeløs – hovedpine, svimmelhed, træthed, kæbespændinger, nakkesmerter, søvnbesvær, koncentrationsbesvær, fordøjelsesproblemer, frustration, synsændringer, tabe ting og hukommelsesbesvær er blandt de hyppigste. Og hvad værre er – ofte er ALLE disse symptomer til stede samtidigt!

En piskesmældsulykke kan være en voldsom følelsesmæssig oplevelse og i nogle tilfælde så voldsom, at der sker en psykisk spaltning i hjernen mellem følelsescenteret og centeret for tid/sted-fornemmelsen.

Denne spaltning medfører at hver gang personen kommer ud for noget der minder om det oprindelige chok, indtræffer spaltningen igen og personen mister sin konkrete orientering her og nu. Denne form for choktraumer betegnes Posttraumatic Stress Disorder (PTSD).

Et piskesmæld har næsten altid store sociale konsekvenser – den lidt uhåndgribelige diagnose er ofte svær at håndtere, for såvel den piskesmældsramte som for dennes omgivelser. Et piskesmæld kan ikke lægges i gips og derved synliggøres – tværtimod er der som regel overhovedet ingenting at se, og omgivelserne har – forståeligt nok – svært ved at begribe det levende helvede, som findes bag de trætte øjne. En typisk piskesmældsramt vil ofte bytte sin symptomsamling med enhver tænkelig gipsliggørelse!

Piskesmældsbehandling

Helt centralt i behandlingen af et piskesmæld er den blide berøring – den alene kan afgøre, om forløbet bliver en succes. Nervesystemet hos en piskesmældsramt er næsten altid ”stresset op” – det er, som om kroppen/nervesystemet stadig befinder sig i en ekstrem alarmtilstand. For overhovedet at have chancen for at hjælpe kroppen tilbage i ro, må vi respektere denne alarmtilstand – terapeuten må, møde kroppen, hvor den er! Belønningen for den blide berøring falder ofte ved allerførste behandling – vi ”får lov” at nå strukturer og spændinger, som ellers har været urørlige for andre. Vævet kan simpelthen mærke, at det ikke længere skal passe på – det sænker sine parader, og vender derved stille og roligt tilbage til bevægelse, til liv og genfinder sin balance.

Hvorfor kan et par næsten umærkelige hænder, piskesmældssymptomer til at forsvinde. En af forklaringens helt store forcer er det indgående kendskab til nervesystemet. Kranio-Sakral Terapiens måde at arbejde med det autonome nervesystem er helt unik, og flere af teknikkerne i behandlingen er uundværlige hoveddøre til hele nervesystemet. F.eks. betyder en afklemt Vagus-nerve et stresset nervesystem – så hjælper det altså ikke at massere nakken. Kroppen kan ganske enkelt ikke tage imod behandling, hvis ikke nervesystemet først er bragt i rimelig balance – faktisk vil den ofte i sin alarmerede tilstand, opleve massage som yderligere stress. Derfor er rebalanceringen af nervesystemet et vigtigt element – det er hele hemmeligheden bag Kranio-Sakral Terapiens store succes med behandling af piskesmæld!