Sclerosebehandling, hvad kan vi gøre?
"Sclerose er en kronisk sygdom, der angriber centralnervesystemet. Cirka 12.500 danskere har sclerose. 700 får hvert år stillet diagnosen og flere kvinder end mænd får sclerose."
Vi giver en nænsom behandling som er helt uden knæk og bræk. Den er målrettet efter smerte området og derefter efter årsagen. Derfor virker det, og du kan mærke effekt senest i løbet af dagen, enkelte skal lige sove en nat eller to før det giver effekt.
Der kan blive løsnet så meget at det giver lidt uro, det skal lige renses ud af kroppen igen.
Ved at gå efter årsagen udover symptomet, giver det en forbedring og en styrke igen.
Der kan være behandlinger som er ren symptombehandling fordi, ved sclerose er kroppen belastet hele tiden og det kan være rigeligt at aflaste, ved mere behandlingen bliver det overbehandling. Kroppen er belastet konstant så immunforsvaret er på arbejde dagligt.
Selvom vores system, med at bruge sig selv om dagen og reparere om natten, arbejder på højtryk – kan det til tider have svært ved at følge med.
Det er ved sclerose klienter specielt nødvendigt at være individuel, da ingen er ens og mange rammes meget specifikt, det kan være det samme sted igen og igen. Det kan springe rundt, nærmest tilfældigt. Det kan være i ro en tid og så gå i udbrud mange steder på en gang
Hvorfor Kranio-Sakral Terapi?
KST er en behandling omkring nervesystemet, som giver ro og afstresser hele systemet. Derfor kan vi arbejde med alle vævstyper. Lige fra knogler, muskler, ledbånd, sener, organer, arvæv, nerver og endda hormon og lymfesystemet kan vi påvirke direkte.
Vi "mærker" dig og aflaster det der råber højest. Det kan godt være et andet sted end det du har mest ondt i, vi skal have fat i, det er rigtig tit et både og, hvor du, så snart vi reparerer noget, kan mærke det næste.
Der er således ikke en køreplan, det er din krop som fortæller hvad det næste er.
Hvad er bindevævsterapi?
Det er behandling i hele området. Fra hud til knogle.
Hvis det er en arm er det fra rygraden, gennem skulderområdet, ned gennem over og under arm og helt ud til evt. fingre. Det er simpelthen med at få det hele med. Der hvor der er begrænsninger, er der hvor vi arbejder.
Tit kan du direkte se hvordan der løsnes op, da området bliver rødere og varmere pga. blodgennemstrømningen.
Ved inflammationer hvor det er betændelse eller betændelseslignende symptomer der generer, skal der laves mulighed for at din krop kan finde stedet. Her bruger vi også bindevævsterapi for at hjælpe blodbanerne og lymfesystemet med at få hul. Det er stadig vældig, vældig blid berøring, det kan dog være lidt ømt ved berøring. Simpelthen fordi området er spændt og varmt af inflammation. Her vil du typisk kunne se at væsken trækker ud af området og efterlader en følelse af lettelse og mere bevægelighed.
Hvorfor hjælper så "blid" en behandling?
Fordi den netop ikke generer kroppen. Den er til at holde ud, så hjernen har det også ok med det. Vi behandler folk som er helt stressede, folk som er opererede, folk som er kørt galt og har fået piskesmæld. Kort sagt alle de sarte grupper.
Det der gør en forskel er at kroppen ikke går i forsvar og spænder op, den skal netop give lov at ændre ved forholdene så der igen kommer energi og blod med bl.a. ilt tilbage. Så kan du bevæge dig igen og der kan ske en reparation hvis det er det der skal til.
Altså vil der på sigt også ske mere og mere forbedring, da selv meget belastede områder kan få reparation.
Tingene sker selvfølgelig langsomt fordi du jo ikke bare holder op med at have sclerose. Det kan vi jo ikke bare helbrede, det vi kan gøre er at give en stilstand i udviklingen og tit en rimelig forbedring mht. smerteområder og varighed af udbrud. Det vi især ved er en stor værdi er, at i, når der er udfordringer på vej, bedre kan holde kroppen oven vande både optil, gennem og bagefter en udfordring.
Det er jo f.eks. skønt at kunne begrænse binyrebark behandlingerne til et minimum. De er effektive men også aggressive. De angriber betændelse direkte og nedbryder det yderst effektivt, men de sætter kroppen i alarm så der på samme tid ingen vedligehold sker af resten.
For at give et billede. Hvis du får en hormon indsprøjtning hver måned i to år er du i risiko for at skulle sidde i rullestol. Dine knogler får ikke nok at leve af og mister styrke ganske langsomt. Det virker godt i en kort periode. Den skal bare slutte igen.
Hvad er udsat når du har sclerose?
Forløb og symptomer er forskellige fra person til person, afhængigt af hvilke dele af centralnervesystemet, der er berørt. Nogle oplever kun enkelte anfald og vil derfor kunne leve et stort set almindeligt liv, mens andre kan blive stærkt invaliderede i løbet af en årrække. På det tidspunkt, hvor diagnosen stilles, er det umuligt at forudsige sygdomsforløbet. Derfor er usikkerheden om fremtiden et stort problem for mennesker med sclerose.
Det kan være bevægeligheden som begrænses. Det kan være smerter som er det største problem. Det kan være humøret. Det kan være vandladningen. Det kan være kravene fra arbejde, venner og familie som er svære at håndtere. For meget forståelse eller manglende forståelse.
Det som er gennemgående, er at du mister din styrke på den ene eller anden måde og ikke bare kan regne med at den kan komme igen. Det er en nedbrydning af dig, jo mere den kan bremses, forsinkes, ændres ja ligefrem tilbageskyndes jo bedre.
Hvad kigger vi efter?
Vi kigger efter forskelligheder og skævheder. Vi kigger efter styrke. Vi kigger efter overraskelser. Vi betragter de begrænsninger du har og registrerer smerte områder.
Vores erfaringer……..
Vi behandler det højest-råbende og tror på at din krop tydeligt fortæller hvad den er mest træt af. Vi starter med symptomer og tager årsagerne når der er luft og overskud til at skubbe på der. Nogen gange er der så meget irritation at årsagen må vente en gang.
Det er ikke håbløst, det er sart at arbejde med, det er langsommeligt, det virker.
Behandlings interval.
Det er individuelt. Den første gang er det en time, typisk vil en halv derefter være godt. Nogen kan holde til en time af og til, nogle har rigeligt efter en halv, det finder vi ud af sammen.
Du lærer hurtigt at mærke når det er tid. Du erfarer at du ikke gider døje med noget som har haft det godt, så når det driller igen opdager du det hurtigt.
Så er det tid at få en behandling.
Nogen gange er det godt at få en behandling medens du har det godt, så kan vi tage nogle flere årsager med end hvis du har meget ondt allerede.