,

GertVinnie.dk

Koldingvej 98 - 6040 Egtved - Tlf: 75554948

kontakt@GertVinnie.dk - www.GertVinnie.dk

GertVinnie.dk Kropsterapi Wellness Koldingvej 98 6040 Egtved 5 km fra Kolding Storcenter

Tensegrity.

 

Prøv at forestille dig molekylet på illustrationen i 3 dimensioner. Det er meget lig det elastiske molekylelegetøj, som helt små børn elsker at lege med. Når du taber det på gulvet, trykkes det sammen, hopper et par gange og ligger så helt udfoldet og intakt igen. Systemet består af elastiske strenge (tynde på illustrationen), som er spændt ud imellem ikke-elastiske stivere (tykke på ill.) - et sådant system kan kaldes et Tensegrity-system. Vores krop er et levende, dynamisk Tensegrity-system - muskler, sener, ligamenter og bindevæv udgør et elastisk, sammenhængende spændingsnetværk, mens vores knogler kan betragtes som ikke-elastiske, separate stivere. De elastiske og de ikke-elastiske strukturer påvirker hinanden - denne gensidige, kontinuerlige påvirkning stabiliserer kroppen. Kroppen deltager i alle livets begivenheder - Tensegrity-systemet gør det muligt for os at holde balancen undervejs.

I praksis fungerer det således - hvis en udefrakommende kraft (slag, tryk, vridninger, stræk, rystelser) påvirker kroppen, absorberes denne kraft ind i HELE det elastiske, sammenhængende spændingsnetværk. Kraften flyder som en trykbølge gennem hele systemet - den lokale påvirkning spredes ud og absorberes af hele kroppen….jo mere elastisk og fleksibelt systemet er, jo lettere vil det kunne absorbere udefrakommende påvirkninger.

Forestiller vi os nu, at et område/væv i dette sammenhængende netværk er blevet beskadiget, sker der følgende - ved en ydre påvirkning flyder kraften som en trykbølge ind i systemet, men i stedet for at flyde gennem hele systemet og herved absorberes, bliver trykbølgen nu pludseligt standset. Et beskadiget område/væv er ikke længere elastisk, og kan derfor ikke lade bølgen flyde igennem - i stedet må området/vævet agere endestation for trykbølgen. Hele kraften koncentreres og fastlåses nu i dette område/væv. Det allerede beskadigede område/væv svækkes således yderligere. En ond cirkel er startet - det svækkede område/væv vil igen og igen blive endestationen for disse trykbølger.

Denne tvungne omstrukturering svækker hele systemet. Det organiserer sig omkring et lokalt Det svækket område/væv, og sælger derved ud af hele systemets elasticitet og fleksibilitet. Dette forklarer, hvorfor f.eks. en skulderskade kan afstedkomme f.eks. lændesmerter og hovedpine - det sammenhængende spændingsnetværk kompenserer for den lokale skade, og denne kompensation får konsekvenser i hele systemet.

Knoglerne udgør det ikke-elastiske "skelet" i Tensegrity-systemet. Faktisk er knogler også elastiske - meget, meget mindre end muskler, sener, ligamenter og bindevæv, men mindre kan også gøre det! Idet Tensegrity-systemet fungerer via gensidig, dynamisk påvirkning imellem "det bløde" (bindevæv, muskler mm) og "det hårde" (knogler), er selv den mindste elasticitet i knoglerne naturligvis vigtig….og så lille er elasticiteten altså heller ikke!!!! Knoglerne er en del af den levende organisme og som sådan levende/bevægelig. Denne bevægelighed og smidighed kan svækkes ved slag, brud, stræk og vrid og derved påvirkes hele Tensegrity-systemet.

Det er muligt at arbejde direkte med dette Tensegrity-system. Og dette arbejde kaldes Tensegrity. Kranio-Sakral Terapi og Tensegrity er nært beslægtede - begge tager udgangspunkt i kroppens øjeblikkelige tilstand, og begge arbejder med meget blide, respekterende berøringer. Under en behandling smelter Tensegrity og Kranio-Sakral Terapi ofte sammen. Det er, som om de er hinandens forlængede arme - de gør hver især hinanden lidt bedre. Man kan også arbejde med mere specifikke Tensegrity-teknikker, ofte direkte på knogler, som har mistet deres elasticitet. F.eks. vil tandbøjler næsten altid sætte sig spor i knoglerne, og slag og brud på knogler vil selvfølgelig også påvirke deres smidighed.

Sådanne svækkelser kan afhjælpes med Tensegrity - via bestemte greb og teknikker er det muligt at mærke knoglernes svækkede områder - disse områder ligesom "bobler" på stedet, og er, paradoksalt nok, meget samarbejdsvillige. Selve spændingsopløsningen sker ofte hurtigt og helt udramatisk - knoglen nærmest "sejler" tilbage til bevægelighed og balance. Princippet er det samme ved muskler, sener, ligamenter og bindevæv - når ubevægeligheden er fundet, vil de helt små bevægelser i Tensegrity hjælpe området/vævet tilbage til elasticitet.

Tensegrity er et fantastisk spændende bekendtskab. De helt simple, og dog meget kraftfulde teknikker er opstået ud fra en dyb forståelse af kroppens egenart. Nyere forskning peger på, at Tensegrity-systemet eksisterer helt nede på celleniveau - de enkelte kropsceller er hver især et komplet Tensegrity-system, og indgår derfra hele tiden i større og større Tensegrity-systemer. At arbejde med Tensegrity er derfor at arbejde med hele kroppen - fra det mindste til det største, og fra det største til det mindste.

Uddrag af artikel skrevet af Niklas Patursson (kollega i København)

Til top